Follow AHF on Twitter  
Go to AHF's Homepage Founded in 1906, AHF is one of the nation's oldest ethnic organizations Read all AHF news Buy books and see articles written by AHF members See member links and external resources AHF Action Alerts - get involved! Unity is strength Join AHF, Donate and help AHF help our community
 
Search Search the Web Search AHF
Sign up for the AHF mailing list Subscribe Unsubscribe
Paris 1900

The beginnings of the Olympic movement in Hungary go back further than the Games in Athens. Ferenc Kemeny, a great pacifist and member of the International Peace Bureau, was one of Pierre de Coubertin's first kindred spirits, with whom he struck up a friendship in the 1880's. He took an active part in the Congress for the re-establishment of the Games held in Paris in 1894 and was one of the founder members of the International Olympic Committee (IOC). Coubertin supported Kemeny's suggestion to hold the first Olympics in Budapest in 1896 in honor of Hungary's 1000 years of statehood.Hungarian Olympic Triumph!
by Bryan Dawson

Did you know...as of 2012, Hungary ranks 8th in the world in medals at the Summer Olympic Games despite its being torn apart after WWI and losing half her total population and 2/3 of her territory. This does not include an additional 6 medals won in the Winter Olympics nor the Hungarians that won medals as nationals of other countries after borders were artificially redrawn or after emigration.

Magyar Olimpiai BiztottsagThe beginnings of the Olympic movement in Hungary go back further than the Games in Athens. Ferenc Kemeny, a great pacifist and member of the International Peace Bureau, was one of Pierre de Coubertin's first kindred spirits, with whom he struck up a friendship in the 1880's. He took an active part in the Congress for the re-establishment of the Games held in Paris in 1894 and was one of the founder members of the International Olympic Committee (IOC). Coubertin supported Kemeny's suggestion to hold the first Olympics in Budapest in 1896 in honor of Hungary's 1000 years of statehood. Thanks to the Hungarian Olympic Committee and the IOC for many of the pictures here.

Hungary in the Olympics - Select a Year:

       Sections:

COPYRIGHT:
Please ask for permission and CITE this source, attributing Bryan Dawson, before using this information.


1900 Highlights

  • Rudolf Bauer sets Olympic Record!
  • Future Olympic Triple Gold Medalist, Halmay Zoltan wins two Silvers!
  • No gold medals were given out in Paris, silver was used for 1st place, but gold/medal/silver format is used below
Medal
Name Event
Gold
Bauer Rudolf Diszkoszvetés / discus
Silver
Halmay Zoltán 200m gyorsúszás / freestyle swimming
Silver
Halmay Zoltán 4000m gyorsúszás / freestyle swimming
Bronze
Halmay Zoltán 1000m gyorsúszás / freestyle swimming
Bronze
Gönczy Lajos dr. (Grőn Lajos dr.) Magasugrás / High Jump

See all 1900 medalists (in Hungarian)

Featured Olympian
Rezső ("Rudolf") Bauer

(b. January 2, 1879 in Budapest - d. November 9, 1932 in Sósér)

Bauer was the champion in the men's discus throw at the 1900 Summer Olympics. It was his first international competition. He won with 36.04 metres, a new world record. He threw so long the discus went past the boundaries set by the Paris Olympic officials, sending all three of his throws into the crowd.

1900. Bauer Rudolf diszkoszvetés

Bauer Rudolf atléta 1932. november 9-én, 53 éves korában távozott az élôk sorából. Hajós Alfréd után második magyar sportemberként nyert olimpiai bajnokságot és a sors furcsaságaként aranyérmeseink közül másodikként hunyt el. A magyaróvári gazdasági akadémia fiatal hallgatója a világon elsôként dobta a diszkoszt fordulattal vett lendülettel. Az új technikával forradalmasította a dobótechnikát. A magyar atlétika elsô aranyérmét nyerte Párizsban 36.04 méteres dobásával. Olimpiai gyôzelme idején még csak 21 éves volt, de ezt követôen már csak néhány atlétikai versenyen indult. Az evezéshez pártolt. Vidéken gazdálkodott. Az 1900. július 15-én aratott gyôzelmének százéves jubileuma alkalmából 2000 nyarán emléktáblát helyeztek el egykori lakóházán a Kinizsi utcában.

Az aranyérem története
Salánki Miklós írása

A diszkoszvető Bauer Rudolf teljesítménye megismételhetetlen, mert ugyan az elmúlt 110 évben magyar szempontból sok kellemes meglepetés is született az olimpiákon, de 1900-ban, párizsi győzelme különlegességnek számít.A diszkoszvető Bauer Rudolf teljesítménye megismételhetetlen, mert ugyan az elmúlt 110 évben magyar szempontból sok kellemes meglepetés is született az olimpiákon, de 1900-ban, párizsi győzelme különlegességnek számít. A Magyaróvári Gazdasági Akadémia hallgatójának ugyanis első nemzetközi versenye az olimpia volt, amelyen úgy győzött 36,04 méteres világcsúccsal - amelyről később kiderült, hogy csak Európa-rekord lett - hogy sem előtte, sem pedig utána még magyar bajnok sem volt. Ugyan 1897-ben 31,15 méterrel
megnyerte az országos diszkoszvető-bajnokságot, de mivel azt a
tornaszövetség rendezte, a Magyar Atlétika Szövetség nem ismerte el.

Az olimpiák legnépesebb és legjelentősebb sportágában eddig mindössze kilenc atlétánknak sikerült győznie, közülük a legváratlanabb siker Bauer Rudolf elsősége volt, aki magyaróvári magányában nem csupán megpróbált felkészülni az olimpiára, hanem korszerűsítette a diszkoszvetést, technikai reformjával új korszak kezdődött a hagyományos dobószámban. A mezőgazdász forradalmár így emlékezett újítására:

"Az athéni olimpián jelenlévő magyar sportvezető, Iszer Károly hazahozott néhány diszkoszt. Megmutatta nekünk a kétféle stílust. Mi, fiatalok azonnal megpróbálkoztunk mindkettővel, az ógörög stílus hamarosan kiszorította az amerikai, Garrett-féle módszert. 1899-ben és 1900-ban a Magyaróvári Gazdasági Akadémia hallgatója voltam, és ott már szorgalmasan készültem a párizsi olimpiára. Mivel a Garrett-féle stílus nem elégített ki, szakítottam vele, és újítással próbálkoztam. Jó füleslabdázó létemre, eszembe jutott, hogy füleslabda-módra, forgással kellene kidobni a diszkoszt. Megpróbáltam fordulattal venni lendületet, és ez úgy sikerült, hogy az olimpiai próbaversenyen 33,21 méterrel legyőztem Crettiert, a MASZ legjobbját is.”

Az újkori olimpiák kezdetén a diszkoszvetés alapja Müron több mint 2000 éves Diszkobolosz szobra volt, amelyen a kitűnő görög szobrász az ókori diszkoszvetés lényegét örökítette meg, amikor a váll mögé lendül a diszkoszt tartó kar. A 19. század végén, amikor ismét elkezdtek diszkoszt dobni, az atléták a régi hellén stílust próbálták utánozni. Az első újkori olimpián, 1896-ban, Athénban, a nagy esélyesek a görög diszkoszvetők voltak, akik az antik diszkoszvető szobor mozdulatát utánozták. Az amerikai súlylökő, Garrett kileste a görög dobókat, és két nappal a verseny előtt rájött, hogy a féltérdeléses testhelyzet nem megfelelő, ezért megpróbált álló helyzetből, lendületet véve dobni. A hazai nézők nagy bánatára az amerikai újító 29,15 méterrel legyőzte a  világcsúcstartó görög Paraszkevopouloszt, aki szobortechnikával 28,95 métert dobott.

A Budapesti Torna Egylet fiatal sportolójának - aki első sikerét 1895-ben, birkózásban aratta - tehetségét jelzi, hogy 17 évesen, első diszkoszvető- versenyén, 1896 augusztus 9-én már 26,30 méterrel győzött Siófokon. Négy év múlva pedig a saját maga által feltalált és begyakorolt új technikájával 33,21 méterre javította a magyar csúcsot. A vidéken tanuló atléta ugyanis nem csupán másolta az akkor ismert nemzetközi stílust, hanem azt megreformálta, és másfél forgásos technikájával új korszak kezdődött a diszkoszvetésben, amelynek első sikeres állomása 1900-ban, a párizsi olimpia volt.

A franciák a világkiállítás árnyékában botrányosan szervezetlen ötkarikás játékokat rendeztek, amelyen a diszkoszvetést a Boulogne-i parkban kialakított pályán bonyolították le, ahol tizenhatan vetélkedtek a győzelemért.

"Párizsban, az edzéseken nagyszerűen ment a dobás - emlékezett vissza Bauer Rudolf. - Egy ízben 38,10 métert dobtam, amellyel túlszárnyaltam az akkori világcsúcsot. A versenyen azonban, mint a legtöbb sportolót, engem is elfogott az idegesség, és bár az első dobásaim a selejtezőben jól sikerültek, és 36,04-re repült a diszkoszom, a délutáni döntőben javítani már nem tudtam. Ám ezzel is elnyertem az olimpiai bajnokságot."

A magyar atlétika első sikeréből kisebb politikai botrány lett, mert az ünnepélyes eredményhirdetéskor a győztes tiszteletére a zenekar elkezdte játszani az amerikai himnuszt, mert azt hitték, a németes nevű sportoló az Egyesült Államokból érkezett. A magyar sportvezetők sietve jelezték a tévedést, azt, hogy Bauer nem amerikai, hanem magyar. A zenekar kottát váltott, újra hangolt, majd elkezdte játszani az osztrák himnuszt, amire a magyarok hangosan tiltakoztak.

Ráadásul másnap a francia lapok úgy közölték a diszkoszvetés eredményét, hogy első Bauer, Budapest, Ausztria. Az úszó, Halmay Zoltán vezetésével a kint lévő magyarok felkeresték a szerkesztőségeket, és helyreigazítást követeltek azzal az indokkal, hogy ugyan Magyarország a monarchia része, de önálló ország, és sértő a magyarokat osztráknak tekinteni. A heves tiltakozás miatt a francia szerkesztők annyira megijedtek, hogy a 200 méteres úszásban ezüstérmes osztrák versenyzőről azt írták: második Wahle, Bécs, Magyarország. Ez ellen pedig az osztrákok tiltakozhattak...

A huszadik század elején Bauer Rudolf sem erkölcsi, sem pedig anyagi elismerést nem kapott olimpiai győzelmért. A kiváló sportember 21 évesen, a csúcson abbahagyta a nemzetközi szereplést. Az olimpia után már csak vidéki gazdászversenyeken indult, és saját örömére dobálta a diszkoszt, amellyel 43 méterig jutott. Ez is jelzi, hogy megfelelő támogatással és edzői segítséggel még sok kiemelkedő eredményt érhetett volna el. Emiatt azonban soha sem bánkódott, mert Bauer Rudolf nem a sikert, hanem a sportot szerette: úszott, tornázott, evezett, vívott, sőt válogatott labdarúgó is volt.

Tanulmányai befejezése után a Fülöpszállás melletti Sósér-pusztán gazdálkodott, ahol  nem diszkoszt, hanem búzát, kukoricát vetett, és boldogan élt.

A magyar atlétika első olimpiai bajnoka még idősebb korában is büszke volt arra, hogy a görög diszkoszvetést megreformálta, és a fordulással való dobást az egész világon átvették, és ez lett a versenyszám új stílusa.

 

DISCLAIMER: The American Hungarian Federation does not necessarily endorse the content or opinions expressed by its individual members
and member organizations. © American Hungarian Federation®, All Rights Reserved