Go to AHF's Homepage Founded in 1906, AHF is one of the nation's oldet ethnic organizations Read all AHF news Buy books and see articles written by AHF members See member links and external resources AHF Action Alerts - get involved! Unity is strength Join AHF, Donate and help AHF help our community
Search Search WWW Search AHF

AHF News



Logo
Elfogadhatatlan a szlovák politika

9. évfolyam 46. szám, 2009.11.12

Heti Válasz, október 29. (32-33. o.) - Mindig örülök, ha a magyar társadalom értesül az amerikai magyarok lobbitevékenységéről. Jeszenszky Géza hiteles képet adott az egyetemes magyar érdekek érvényesítéséért folytatott küzdelmeinkről lapjuk online változatában ez év szeptemberében.

A Max Telekivel készült, az október 29-i lapszámban megjelent interjút olvasóik szintén olvashatták. Én csak üdvözlöm és remélem, hogy az Amerikai Magyar Koalíció, amelynek egyik alapítója voltam, visszatér a hazai polgári erők támogatásához, és a fennállásának századik évfordulóját nemrég ünneplő Amerikai Magyar Szövetséghez hasonlóan felhívja a nem magyar amerikaiak figyelmét a szlovákiai magyarok nyelvhasználatát korlátozó szlovák politikára.

Sajnos nem megalapozott Telekinek az a megállapítása, hogy "az amerikai politikusok a magyar érvelést fogadták el". Kevésbé vagyok optimista abban is, hogy az Európai Unió "előbb-utóbb" nyomást fog gyakorolni Pozsonyra "politikájának megváltoztatása érdekében". Ha azonban minden amerikai magyar szervezet és prominens személy összehangoltan lép föl határon túli magyar nemzettársaink jogai érdekében, akkor jó esélyünk lesz az eredményre. Hiszen az amerikai gyakorlat a spanyol ajkú amerikaiak és más itteni kisebbségek nyelvhasználatát nemcsak engedi, de egyenesen támogatja.

Ami azt az állítást illeti, hogy a magyar-orosz viszony tekintetében "a jelenlegi kormányfő és az MSZP tanult az előző évi hibákból", Teleki adósunk maradt a bizonyítékokkal. Még nem dőlt el, hogy az Egyesült Államok a jövőben ki fog-e tartani az elmúlt húsz évben követett, Közép-Európa fontosságát felismerő politikája mellett.

Ifj. Koszorús Ferenc

  
  
  
  
  

Sign up for the AHF mailing list.
Your personal information is not shared!

Subscribe Unsubscribe

]


Join online!

Help us help the community! Donate securely online.

   [back to all AHF news

© American Hungarian Federation®, All Rights Reserved